Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp geworden in de mode-industrie. Consumenten worden zich meer bewust van de impact die kledingproductie heeft op het milieu en de arbeidsomstandigheden van werknemers. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische praktijken. In dit artikel zullen we enkele duurzame kledingmerken belichten die een positieve verandering teweegbrengen.

 1. Patagonia: Patagonia is een pionier op het gebied van duurzame kleding. Het merk gebruikt gerecyclede materialen en biologisch katoen om hun producten te maken. Bovendien zet Patagonia zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en ondersteunt het verschillende milieuprojecten wereldwijd.
 2. Eileen Fisher: Eileen Fisher staat bekend om haar tijdloze ontwerpen en toewijding aan duurzaamheid. Het merk gebruikt organische vezels, gerecyclede materialen en werkt samen met leveranciers die ethische praktijken hanteren. Ook heeft Eileen Fisher een recyclingprogramma waarbij klanten oude kleding kunnen retourneren.
 3. Armedangels: Armedangels is een Duits merk dat streeft naar eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame materialen. Ze werken met biologisch katoen, gerecyclede vezels en houden rekening met de hele levenscyclus van hun producten, inclusief verpakking.
 4. People Tree: People Tree is een pionier op het gebied van fair trade en duurzame mode. Het merk werkt samen met ambachtslieden en boeren in ontwikkelingslanden om eerlijke handel te bevorderen. Ze gebruiken organisch katoen en natuurlijke materialen in hun collecties.
 5. Veja: Veja is een Frans schoenenmerk dat bekend staat om zijn duurzame sneakers. Ze gebruiken biologisch katoen, natuurrubber en leer dat afkomstig is van gecontroleerde bronnen. Veja heeft ook sterke ethische waarden en zorgt ervoor dat hun werknemers eerlijk worden behandeld.

Deze merken zijn slechts een greep uit de vele duurzame kledingmerken die er zijn. Het goede nieuws is dat steeds meer merken zich bewust worden van de noodzaak om duurzamer te produceren en ethische praktijken te hanteren. Als consument kun je een verschil maken door bewust te kiezen voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid en zo bijdragen aan een schonere en eerlijkere mode-industrie.

 

9 Veelgestelde vragen over duurzame kledingmerken

 1. Welke duurzame kledingmerken zijn er?
 2. Waar kan ik duurzame kleding kopen?
 3. Wat is het verschil tussen duurzame en conventionele kleding?
 4. Wat zijn de voordelen van duurzaam geproduceerde kleding?
 5. Hoe kan ik de herkomst van mijn kleren controleren?
 6. Welke materialen worden gebruikt bij het produceren van duurzame kleding?
 7. Wat is een goede manier om te weten of een merk echt duurzaam is?
 8. Zijn er certificaten waarmee je de authenticiteit van een merk kan controleren?
 9. Hoe kan ik meer leren over de verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor het produceren van duurzame kleding?

Welke duurzame kledingmerken zijn er?

Er zijn veel duurzame kledingmerken die zich inzetten voor ethische praktijken en milieuvriendelijke productie. Hier zijn enkele bekende duurzame kledingmerken:

 1. Patagonia: Patagonia is een toonaangevend merk op het gebied van duurzame kleding. Ze gebruiken gerecyclede materialen, biologisch katoen en zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden.
 2. Eileen Fisher: Eileen Fisher staat bekend om haar tijdloze ontwerpen en toewijding aan duurzaamheid. Ze gebruiken organische vezels, gerecyclede materialen en werken samen met leveranciers die ethische praktijken hanteren.
 3. Armedangels: Armedangels is een Duits merk dat streeft naar eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame materialen. Ze werken met biologisch katoen, gerecyclede vezels en houden rekening met de hele levenscyclus van hun producten.
 4. People Tree: People Tree is een pionier op het gebied van fair trade en duurzame mode. Ze werken samen met ambachtslieden en boeren in ontwikkelingslanden om eerlijke handel te bevorderen. Ze gebruiken organisch katoen en natuurlijke materialen.
 5. Veja: Veja is een Frans schoenenmerk dat bekend staat om zijn duurzame sneakers. Ze gebruiken biologisch katoen, natuurrubber en leer dat afkomstig is van gecontroleerde bronnen.
 6. Thought: Thought is een Brits merk dat zich richt op het creëren van duurzame kleding met natuurlijke vezels zoals bamboe, hennep en biologisch katoen. Ze streven naar eerlijke arbeidsomstandigheden en verminderen hun impact op het milieu.
 7. Mud Jeans: Mud Jeans is een Nederlands merk dat zich specialiseert in duurzame jeans. Ze werken met gerecyclede materialen en hebben een leaseprogramma waarbij klanten hun jeans kunnen huren en terugsturen voor recycling.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame kledingmerken. Er zijn nog veel meer merken die zich inzetten voor duurzaamheid, dus er is genoeg keuze voor bewuste consumenten die willen bijdragen aan een schonere en eerlijkere mode-industrie.

Waar kan ik duurzame kleding kopen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties om duurzame kleding te kopen. Hier zijn enkele plaatsen waar je duurzame kleding kunt vinden:

 1. Duurzame kledingmerken: Zoals eerder genoemd, zijn er tal van duurzame kledingmerken die online en in fysieke winkels verkrijgbaar zijn. Bezoek de websites of winkels van merken zoals Patagonia, Eileen Fisher, Armedangels, People Tree en Veja om hun collecties te ontdekken.
 2. Concept stores: Er zijn steeds meer concept stores die zich richten op duurzame mode. Deze winkels bieden een zorgvuldig samengestelde selectie van duurzame merken en producten aan. Vaak kun je hier verschillende merken onder één dak vinden, waardoor het gemakkelijker wordt om duurzame keuzes te maken.
 3. Vintage- en tweedehandswinkels: Een geweldige manier om duurzaam te winkelen is door vintage- of tweedehandskleding te kopen. Door hergebruik te stimuleren, verminder je de vraag naar nieuwe productie en verleng je de levensduur van kledingstukken. Bezoek lokale vintage- of tweedehandswinkels of zoek online naar platforms waar je tweedehandskleding kunt kopen.
 4. Online marktplaatsen: Er zijn verschillende online marktplaatsen waar je duurzame kleding kunt vinden, zowel nieuw als tweedehands. Platforms zoals United Wardrobe, Vinted en The Next Closet bieden een breed scala aan duurzame kledingopties van particuliere verkopers.
 5. Duurzame mode-evenementen: Houd de lokale evenementen en markten in de gaten die specifiek gericht zijn op duurzame mode. Hier kun je vaak direct contact maken met duurzame merken en hun producten bekijken en kopen.

Onthoud dat duurzame kleding niet alleen gaat om waar je het koopt, maar ook om welke materialen en productiepraktijken worden gebruikt. Let op labels zoals biologisch katoen, gerecyclede materialen, fair trade-certificering en andere duurzaamheidskenmerken bij het maken van je keuze.

Wat is het verschil tussen duurzame en conventionele kleding?

Het verschil tussen duurzame en conventionele kleding ligt in de manier waarop ze worden geproduceerd en de impact die ze hebben op het milieu en de samenleving. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

 1. Materialen: Duurzame kledingmerken maken vaak gebruik van biologische vezels zoals biologisch katoen, hennep of bamboe. Deze materialen worden geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën, pesticiden of genetisch gemodificeerde zaden. Conventionele kleding daarentegen wordt meestal gemaakt van conventioneel katoen dat vaak wordt behandeld met pesticiden en andere chemicaliën.
 2. Productieproces: Duurzame kledingmerken streven naar milieuvriendelijke productieprocessen. Ze verminderen het water- en energieverbruik, minimaliseren afvalstromen en gebruiken duurzame verf- en kleurstoffen. Conventionele kledingproductie daarentegen kan leiden tot vervuiling van waterbronnen door het gebruik van chemicaliën, overmatig waterverbruik en de productie van schadelijke afvalstoffen.
 3. Arbeidsomstandigheden: Duurzame kledingmerken hebben vaak een sterke focus op eerlijke arbeidsomstandigheden. Ze zorgen ervoor dat hun werknemers een leefbaar loon ontvangen, veilige werkomstandigheden hebben en niet worden blootgesteld aan uitbuitende praktijken zoals kinderarbeid of gedwongen arbeid. Conventionele kledingproductie heeft daarentegen vaak te maken met slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en onveilige werkomgevingen in sommige delen van de wereld.
 4. Levensduur en afval: Duurzame kledingmerken streven naar het creëren van kwaliteitsproducten die lang meegaan. Ze moedigen aan tot bewust consumeren, repareren en recyclen. Conventionele kleding wordt echter vaak gemaakt met een kortere levensduur in gedachten, waardoor mensen sneller geneigd zijn om nieuwe kleding te kopen en oude weg te gooien, wat bijdraagt aan de groeiende afvalproblematiek.

Kortom, duurzame kleding streeft naar een meer verantwoorde benadering van mode, waarbij rekening wordt gehouden met zowel het milieu als de mensen die betrokken zijn bij het productieproces. Het doel is om de negatieve impact van de mode-industrie te verminderen en een positieve verandering teweeg te brengen.

Wat zijn de voordelen van duurzaam geproduceerde kleding?

Duurzaam geproduceerde kleding biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor de samenleving. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Vermindering van milieuschade: Duurzaam geproduceerde kleding minimaliseert de impact op het milieu. Het gebruik van biologisch katoen, gerecyclede materialen en milieuvriendelijke productieprocessen vermindert de uitstoot van broeikasgassen, het waterverbruik en de vervuiling van bodem en waterbronnen.
 2. Bescherming van natuurlijke hulpbronnen: Duurzame kledingmerken streven naar een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water, energie en landbouwgrond. Door bijvoorbeeld gerecyclede materialen te gebruiken, wordt de vraag naar nieuwe grondstoffen verminderd.
 3. Verbeterde arbeidsomstandigheden: Duurzame kledingmerken zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketens. Ze werken samen met fabrikanten die fatsoenlijke lonen betalen, veilige werkomstandigheden bieden en kinderarbeid verbieden. Dit draagt bij aan een rechtvaardiger en ethischer mode-industrie.
 4. Bevordering van lokale gemeenschappen: Veel duurzame kledingmerken werken samen met ambachtslieden en boeren in ontwikkelingslanden om eerlijke handel te bevorderen. Dit helpt lokale gemeenschappen economisch te groeien en hun traditionele vaardigheden te behouden.
 5. Langere levensduur van kleding: Duurzaam geproduceerde kleding is vaak van betere kwaliteit, wat resulteert in een langere levensduur. Dit moedigt consumenten aan om minder te consumeren en bewuster te winkelen, waardoor de hoeveelheid textielafval wordt verminderd.
 6. Positieve impact op de industrie: Door te kiezen voor duurzaam geproduceerde kleding, ondersteun je merken die zich inzetten voor verandering in de mode-industrie. Dit creëert een vraag naar meer duurzame productiepraktijken en stimuleert andere merken om ook duurzamer te worden.

Kortom, duurzaam geproduceerde kleding biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor werknemers en gemeenschappen wereldwijd. Het is een stap in de richting van een meer verantwoorde en ethische mode-industrie.

Hoe kan ik de herkomst van mijn kleren controleren?

Het controleren van de herkomst van je kleding kan een uitdagende taak zijn, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om meer inzicht te krijgen in de productieketen van je kledingstukken. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Onderzoek het merk: Begin met het onderzoeken van het merk waarvan je kleding koopt. Ga naar hun website en zoek naar informatie over hun toewijding aan duurzaamheid, ethische praktijken en transparantie. Kijk of ze rapporten publiceren over hun productieprocessen en leveranciers.
 2. Controleer certificeringen: Veel duurzame kledingmerken hebben certificeringen die aantonen dat ze voldoen aan bepaalde milieunormen en arbeidsvoorwaarden. Zoek naar bekende certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Fairtrade, B Corp, of OEKO-TEX Standard 100.
 3. Lees labels en tags: Bekijk de labels en tags op je kledingstukken. Hoewel dit geen garantie is voor duurzaamheid, kunnen ze informatie geven over de gebruikte materialen en waar het item is geproduceerd.
 4. Zoek naar transparantie-initiatieven: Sommige merken hebben initiatieven genomen om volledige transparantie te bieden over hun toeleveringsketens. Ze kunnen bijvoorbeeld gedetailleerde informatie verstrekken over de fabrieken waar ze produceren en zelfs foto’s delen van hun productiefaciliteiten.
 5. Raadpleeg externe bronnen: Er zijn verschillende externe bronnen die informatie verstrekken over de duurzaamheid en ethische praktijken van kledingmerken. Denk aan websites zoals Fashion Revolution’s Fashion Revolution Index, Good On You en Rank a Brand. Deze platforms beoordelen merken op basis van criteria zoals arbeidsomstandigheden, milieubeleid en transparantie.
 6. Stel vragen: Als consument heb je het recht om vragen te stellen aan de merken waarvan je kleding koopt. Neem contact op met het merk via e-mail of sociale media en vraag naar specifieke informatie over hun toeleveringsketen, arbeidsomstandigheden of duurzaamheidsinitiatieven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het controleren van de herkomst van je kleding een doorlopend proces is. Merken kunnen in de loop der tijd veranderen, dus blijf alert en blijf vragen stellen om ervoor te zorgen dat je bewuste keuzes maakt bij het kopen van kleding.

Welke materialen worden gebruikt bij het produceren van duurzame kleding?

Bij het produceren van duurzame kleding worden verschillende materialen gebruikt die minder schadelijk zijn voor het milieu en/of afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen. Enkele veelvoorkomende materialen in duurzame kleding zijn:

 1. Organisch katoen: In tegenstelling tot conventioneel katoen wordt organisch katoen verbouwd zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en kunstmest. Het bevordert een gezondere bodem en waterkwaliteit, evenals betere arbeidsomstandigheden voor boeren.
 2. Gerecyclede vezels: Materialen zoals gerecycled polyester, gerecycled nylon en gerecycled katoen worden geproduceerd door het recyclen van plastic flessen, oude kleding en andere textielafvalmaterialen. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.
 3. Hennep: Hennep is een zeer duurzaam materiaal dat weinig water, pesticiden of kunstmest nodig heeft om te groeien. Het heeft sterke vezels die kunnen worden gebruikt om stoffen te maken die lang meegaan.
 4. Tencel / Lyocell: Tencel is een merknaam voor lyocell, een vezel gemaakt van houtpulp afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het productieproces van lyocell is milieuvriendelijk omdat het gebruikmaakt van een gesloten circuitsysteem waarbij oplosmiddelen worden hergebruikt.
 5. Bamboe: Bamboe is een snelgroeiende plant die weinig water en geen pesticiden nodig heeft. Het kan worden omgezet in zachte, ademende stoffen die vergelijkbaar zijn met zijde of katoen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de verwerking van bamboe tot textiel soms chemische processen kan vereisen, afhankelijk van de gebruikte methode.
 6. Wol: Duurzame wol wordt geproduceerd volgens hoge dierenwelzijnsnormen en met respect voor het milieu. Dit betekent dat schapen goed worden behandeld, zonder het gebruik van mulesing, en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de landbouwpraktijken.

Het is ook belangrijk op te merken dat duurzaamheid niet alleen afhangt van het materiaal zelf, maar ook van andere factoren zoals productieprocessen, verfmethodes en arbeidsomstandigheden. Daarom is het raadzaam om bij het kopen van duurzame kleding te letten op certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) of Fairtrade om ervoor te zorgen dat aan alle aspecten van duurzaamheid wordt voldaan.

Wat is een goede manier om te weten of een merk echt duurzaam is?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of een merk echt duurzaam is, omdat er veel verschillende aspecten zijn om rekening mee te houden. Hier zijn enkele goede manieren om te achterhalen of een merk daadwerkelijk duurzaam is:

 1. Onderzoek de materialen: Kijk naar de materialen die het merk gebruikt voor hun kleding. Duurzame merken maken vaak gebruik van biologisch katoen, gerecyclede vezels, hennep, linnen of andere milieuvriendelijke materialen. Vermijd merken die veel gebruik maken van synthetische stoffen zoals polyester.
 2. Controleer certificeringen: Zoek naar certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fair Trade-certificering. Deze certificeringen geven aan dat het merk voldoet aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden.
 3. Transparantie: Kijk of het merk transparant is over hun productieproces en toeleveringsketens. Duurzame merken delen vaak informatie over waar hun kleding wordt geproduceerd, wie de leveranciers zijn en welke stappen ze nemen om duurzaamheid te waarborgen.
 4. Arbeidsomstandigheden: Ga na of het merk zich inzet voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Merken die duurzaamheid serieus nemen, zorgen ervoor dat hun werknemers een eerlijk loon krijgen en werken onder veilige omstandigheden.
 5. Milieuvriendelijke initiatieven: Kijk of het merk zich bezighoudt met milieuvriendelijke initiatieven, zoals recyclingprogramma’s, gebruik van hernieuwbare energie, beperking van waterverbruik en vermindering van afval.
 6. Beoordelingen en recensies: Lees beoordelingen en recensies van andere consumenten over het merk. Dit kan je een idee geven van de reputatie en betrouwbaarheid van het merk op het gebied van duurzaamheid.
 7. Duurzaamheidsrapporten: Sommige grotere merken publiceren jaarlijks duurzaamheidsrapporten waarin ze hun inspanningen en doelen op het gebied van duurzaamheid delen. Deze rapporten kunnen nuttige informatie bieden over de inzet van het merk voor een duurzame toekomst.

Door deze stappen te volgen, kun je een beter inzicht krijgen in de duurzaamheidspraktijken van een merk en beslissen of ze voldoen aan jouw criteria voor duurzame kleding.

Zijn er certificaten waarmee je de authenticiteit van een merk kan controleren?

Ja, er zijn verschillende certificaten en labels die consumenten kunnen helpen bij het controleren van de authenticiteit en duurzaamheid van een merk. Deze certificaten en labels worden vaak toegekend aan merken die voldoen aan bepaalde normen en richtlijnen op het gebied van duurzaamheid, ethische praktijken en milieubescherming. Hier zijn enkele bekende certificaten en labels:

 1. GOTS (Global Organic Textile Standard): Dit certificaat wordt toegekend aan merken die biologische vezels gebruiken en voldoen aan strenge sociale criteria in de gehele productieketen.
 2. Fairtrade-certificering: Dit label garandeert dat het merk eerlijke handelspraktijken hanteert en werknemers een eerlijk loon betaalt.
 3. B Corp-certificering: Dit certificaat wordt toegekend aan merken die aantonen dat ze voldoen aan hoge normen op het gebied van sociale en ecologische prestaties, transparantie en verantwoordelijkheid.
 4. OEKO-TEX Standard 100: Dit label geeft aan dat de gebruikte materialen vrij zijn van schadelijke stoffen.
 5. PETA-approved Vegan: Dit label wordt toegekend aan merken die geen dierlijke producten gebruiken in hun kledingstukken en accessoires.

Het is belangrijk op te merken dat elk certificaat of label specifieke criteria heeft waaraan een merk moet voldoen om het te verkrijgen. Consumenten kunnen deze labels controleren op de websites van de betreffende organisaties om meer te weten te komen over de vereisten en welke merken zijn gecertificeerd.

Hoe kan ik meer leren over de verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor het produceren van duurzame kleding?

Als je meer wilt leren over de verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor het produceren van duurzame kleding, zijn er verschillende bronnen en platforms die je kunt raadplegen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Duurzame modeblogs: Er zijn veel modebloggers en influencers die zich richten op duurzaamheid in de mode. Ze delen vaak informatie over verschillende materialen en merken die duurzaam produceren. Door hun blogs te lezen, kun je inzicht krijgen in de eigenschappen en voordelen van verschillende duurzame materialen.
 2. Duurzaamheidsrapporten van merken: Veel duurzame kledingmerken publiceren jaarlijkse rapporten waarin ze transparantie bieden over hun productiemethoden en gebruikte materialen. Deze rapporten kunnen waardevolle informatie bevatten over de herkomst en eigenschappen van verschillende materialen.
 3. Online platforms en gidsen: Er zijn online platforms en gidsen gewijd aan duurzame mode, zoals het Good On You-platform of de Sustainable Fashion Guide. Deze platforms bieden informatie over verschillende materialen, inclusief hun milieu-impact en sociale aspecten.
 4. Duurzaamheidsorganisaties: Organisaties zoals Fashion Revolution, Greenpeace of Textile Exchange zetten zich in voor duurzaamheid in de mode-industrie. Ze hebben vaak uitgebreide bronnen beschikbaar op hun websites, waaronder informatie over duurzame materialen.
 5. Documentaires en podcasts: Er zijn ook documentaires en podcasts beschikbaar die zich richten op duurzaamheid in de mode-industrie. Deze kunnen je inzicht geven in de verschillende materialen die worden gebruikt en de impact ervan op het milieu en de samenleving.

Door gebruik te maken van deze bronnen kun je je kennis vergroten over duurzame materialen en een beter begrip krijgen van welke keuzes je kunt maken bij het kopen van duurzame kleding.